Medicinska fakulteta Univerze v Mariboru

 

Povezava na Facebook stran Medicinske fakultete Univerze v Mariboru

Uncategorised

 

Študentski svet Univerze v Mariboru že vrsto let organizira krvodajalske akcije za študente v jesenskem in pomladanskem terminu. V letošnji marčevski izvedbi bo akcija potekala v treh terminih, in sicer:

  • 11. marca 2024 med 8. in 13. uro v prostorih Tehniških fakultet (v avli FERI),
  • 12. marca 2024 med 8. in 17. uro v prostorih Centra za transfuzijsko medicino UKC Maribor,
  • 13. marca 2024 med 8. in 13. uro v prostorih trojčka fakultet (v dekanatu PEF).

Na odvzem krvi lahko študentje (in ostali zainteresirani) pridejo kadarkoli v teh terminih, je pa priporočljivo predhodno naročilo na tel. št. 041 320 796 ali 041 479 242 (vsak delavnik med 15. in 17. uro).

Darovanje krvi je popolnoma prostovoljno, anonimno in brezplačno. Odvzem traja približno 5-10 minut, pri čemer se daruje 450ml krvi, po tem pa darovalec dobi brezplačno malico. To predstavlja malo truda za darovalca, ampak veliko dejanje za druge ljudi, ki kri potrebujejo. Najbolj zanimivo dejstvo je definitivno ravno to, da en sam darovalec z enim darovanjem lahko reši kar tri življenja hkrati.

V Sloveniji se v povprečju potrebuje dnevno okoli 300 do 350 krvodajalcev, da lahko bolnikom zagotovimo zadostno količino krvi. Namen naše akcije je ustvarjanje dobrih humanitarnih navad že v študentskih letih z namenom, da bi krvodajalstvo postalo študentom del življenja.

Več informacij o Krvodajalski akciji ŠS UM lahko najdete na naši spletni strani.