Logotip Medicinske fakultete, Univerze v Mariboru
   
  


Logotip financiranja EULogotip Ministrva za visoko šolstvo, znanost in inovacijeLogotip NOO
Logotip Univerze v Mariboru

Digitalna prva pomoč

POVZETEK:
Želite obnoviti svoje znanje prve pomoči? Kaj je MONA in kdo je gospod Heimlich? Se sprašujete, kaj se je zgodilo, odkar ste bili nazadnje na tovrstnem tečaju? Kako lahko digitalnost povežemo s prvo pomočjo? Ne odlašaj s prijavo na modul Digitalna prva pomoč, kjer boste tako ponovili svoje znanje prve pomoči kot tudi nadgradili svoje znanje s seznanitvijo z aplikacijami na področju nudenja pomoči človeku. Obnovi znanje prve pomoči, da lahko pomagal boš ti, če se kaj zgodi?

OPIS:
Modul Digitalna prva pomoč vam v prvi vrsti ponuja seznanitev s praktičnimi vsakodnevnimi veščinami, ki jih združujemo pod skupnim izrazom »prva pomoč«. V sklopu tega bomo spoznali temeljne postopke oživljanja, uporabo avtomatskega zunanjega defibrilatorja (AED), ukrepanje v primeru krvavitev, pravilno rokovanje s človekom v stanju nezavesti, razreševanje dihalnih zapor, uporabo EpiPena in imobilizacijo okončin ob poškodbah. To so vse veščine, za katere upamo, da jih ne bomo nikoli uporabili, vendar pa je nujno, da jih znamo, saj bomo samo na tak način uspešno pomagali pomoči potrebnemu. Pri učenju, predvsem pa utrjevanju znanja prve pomoči pa večinoma naletimo na glavno težavo - kopnenje znanja zaradi neuporabe. Zato smo se del izobraževanja sklenili nameniti tudi temu. Ker smo v 21. stoletju, imamo razvita številna orodja, ki poenostavijo učenje prve pomoči, hkrati pa skrbijo za redno ponavljanje, na ta način pa tudi utrjevanje znanja. Dvig sposobnosti neposredno vpliva na samozavest ljudi, zaradi česar se jih bistveno več odloča za pristop k človeku, ki je potreben pomoči.

IZVEDBA/TERMIN:
1x mesečno, vsak mesec, razen poletja po dogovoru z interesentom na lokaciji po dogovoru. Izobraževanje traja 2h (oziroma 3 šolske ure). Udeleženci dobijo potrdilo o udeležbi.

VRSTA IZOBRAŽEVANJA:
V času izvajanja pilotnega projekta NOO od 1. 1. 2023 do 31. 12. 2025 bodo udeleženci po uspešno zaključenem modulu prejeli potrdilo o opravljenem izobraževanju s preverjanjem znanja.

ŠT. PROSTIH MEST:
do 40, po dogovoru lahko izvedemo tudi 2 zaporedna tečaja

Kontakt:
Jan Bitežnik, jan.biteznik@student.um.si